AMERIKAI
"Homework Help Live Free"
Tamás Gáspár Miklós

A hétvégén volt időm, és felülvizsgáltam néhány előítéletemet, véleményemet, elhamarkodott kijelentésemet, minek következtében rá kellett jönnöm barátaim, hogy mindeddig teljesen rosszul álltunk a kormányzás kérdéséhez, mondhatnám: rossz oldalról néztük az egész Fidesz-jelenséget. Én legalábbis minden bizonnyal.

Mindez idáig azt hittem, hogy magunkat, a civil társadalmat kell megvédenünk a médiaalkotmánytól, médiatörvénytől, a centrális szabadságtól, a demokráciát szűkítő, néhol pedig beszüntető intézkedésektől, de ez sajnos nem igaz, mert a párt, amelyik reánk hozta ezeket a, khm, érdekes törvényeket, sokkal nagyobb bajban van, mint mi mindannyian.

A mi szabadságunk ráér, először szabadítsuk fel a Fideszt!

A probléma gyökere tudniillik ott van, hogy a szabadsághiány elsősorban őket sújtja, ennek a hiánynak a kényszeres kiterjesztése az országra csupán következmény, nem rosszindulat vagy gátlástalanság okozata, hanem csupán egy segélykiáltás felénk, hogy segítsünk rajtuk.

Orbán Viktor saját maga foglya, a többiek pedig az ő foglyai, az egész építmény egy rohadt börtönszigetre emlékeztet, nem csoda tehát, hogy ilyen törvények kerülnek ki a kezük alól, elvégre hírből sem ismerik a szabadságot.

A szabadságot senki sem ismeri.

Pontosítok: a szabadságot nagyon kevesen ismerik.

Amikor egy szerencsés külpolitikai együttállás következtében ölünkbe hullott az előző rendszer levágott feje, az emberek sok mindent akartak, de szabadságot speciel kevesen. Akartak jobb autót, több külföldi utat, Milka csokoládét a polcokra, menő ruhákat, akartak kapitalizmust, mert az sok pénzzel jár, hiszen látták a tévében, és akartak kereskedelmi tévécsatornákat, valamint bulvárlapokat, pornográfiát, esetleg márkás söröket.

Meg merem jegyezni, hogy a szabadság, mint olyan, konkrétan alig érdekelt valakit, néhány hülye értelmiségit kivéve, persze főleg a bölcsészeket, mert azok szeretik az ilyen elvont fogalmakat, de nép a fentiekre vágyott, függetlenül az államformától, kormányzó párttól, mondhatni: pragmatikus módon. Azóta is arra szavaz, aki ezt megígéri neki, tök mindegy, hogy baloldal vagy jobboldal, ezek megint csak sznob és nyafka filozófusdumák, nekiki ígéretek kellenek, de azonnal.

Megkapták. Minden egyes választáson.

Szabadnak lenni kemény meló, az nem úgy van, hogy bemondják a tévében, és onnantól kezdve mindenki szabad, hanem egyénileg, személyenként, minden nap, minden egyes órában dolgozni kell rajta, különben ott találjuk magunkat egy multinacionális nagyüzem gyártósoránál, és elmélkedhetünk a szabadság árnyalatain.

Egy nálam sokkal okosabb ember fogalmazta meg a Fidesz tragédiáját, miszerint Orbán Viktor olyan lelki alkat, hogy mindig ellenzékben van, akkor is, ha éppen hatalmon.

Ezt látjuk most, egy sarokba szorított párt küzd az életéért, miközben választási kampányt is folytat, harcol, mintha holnap, holnapután és azután is választások lennének, mintha minden percben választanánk, és közben bűzlik a szabadság hiányától, ordít minden megnyilvánulásából a kétségbeesettség és a düh, mert a hatalom ugyanúgy nem tesz szabaddá, ahogy a rendszerváltás sem. Szegény, boldogtalan Fidesz.

Segítenünk kell rajtuk, minden azon múlik, hogy meghalljuk-e ezeket a segélykiáltásokat, melyek most éppen médiatörvény és 12 éves büntethetőségi törvény képében érkeznek hozzánk, de a forma nem számít, csak tartalom.

Rettenetes lehet úgy kormányozni, hogy közben foglyok vagyunk, nem kívánom senkinek, csoda, hogy egyáltalán eddig bírták. Teljesen természetes folyományai ezek a borzalmas törvények, és ezek a borzalmas alakok, akik megjelentek, és úgy tesznek, mintha tennék a dolgukat, miközben folyamatosan hátrafelé néznek, szemükben félelem, gyomruk minden munkanap előtt összeugrik, torkukba feltolul a sav, de összeszedik magukat, mennek a minisztériumba, Parlamentbe, Médiatanácsba. Cipelik löttyedt aktatáskájukat, amiben egy szendvicsen és a Bac típusú spray-n kívül semmi sincs, mert a gondolatokat majd odabent kapják meg, mindig az aktuális álláspontot, mindig ugyanakkor, reggel fél kilenc után valamivel, és sohasem szabad emlékezni a tegnapira, mert az csak összezavar.

Sohasem tudjuk megmenteni magunkat, ha nem mentjük meg előtte a Fidesz lelkét, elvégre minden onnan ered és oda tér vissza, nem lehetünk annyira önzők, hogy egy kiélezett helyzetben magunkkal foglalkozunk.

Ha kívülről úgyis látszik, hogy éppen tort ülnek, némileg lopnak és zenés-táncos rendezvényeken modelleket csípnek fel, akkor is tudnunk kell, hogy belül eszi őket a félelem, zabálja fel a lelküket, és nem akarnak semmit, csak szabadulni, kikerülni ebből a méltatlan helyzetből, amiben élni nem lehet, igaz, meghalni sem.

Mindenki fogjon egy fideszest, és ültesse a térdére, hagyja, hogy kizokogja magát, aztán mondja el neki, hogy: nem a te hibád!, majd ezt ismételgesse sokszor, ahogy az amerikai filmekben a pszichológus, mert ott általában beválik. Ne engedje el, amíg meg nem nyugszik, és búcsúzóul jegyezze meg, hogy nem haragszik. Ne várjon köszönetet.

27 Comments

27 Reader’s Comments

 1. igen, így valahogy :-) merthogy
  ez a nyomorúságosan szánalmas társaság (F’cking IDiots ESZement society) sok mindent felülírhat, leírhat, átírhat, megszeghet… hatalma azonban nekik sincsen a természeti és egyéb törvények fölött (v.ö. diktatúrák, pártállamok dicsőséges vége a 2o-dik, majd a 21-dik századokban)

 2. Talált, süllyed.

 3. Suppper! Gratulálok Para!!!!
  Óriási ez a cikk!
  THX.
  Gábor

 4. Gratula! Ez tömör és kifejező. A “bajom” csak az, hogy én nem tudom ilyen jól és össszefogottan leírni mind azt, amit egy “Paraféle” írástudó kisujjából kiráz.

 5. az utolsó bekezdésig nagyon jó, de fog a faszom fideszest ültetni a térdére.

 6. Erdővégi Adrienne

  Nagyon igaz!

 7. Gratulálok! Remek írás.
  Egy bibi van, segíteni csak annak lehet, aki maga is akarja…

 8. Épp ellenkezőleg! Nem talált, hanem ironikusan túloz. Ugyanis ezek egyáltalán nem görcsölnek, nincs lelkiismeret furdalásuk, meg vannak győződve arról, hogy most csak elveszik, ami nekik “JÁR”. Hogy elégtételt szolgáltatnak a keresztény, nemzeti, úri középosztálynak – de hiszen ki is mondják, hogy mely korszakkal vállalnak közösséget! Ez indokol minden szemét húzást, minden egyes lépést a saját szemükben.
  Az igazi szemétség az viszont, hogy ennek a lehetőségét a szegényebb rétegek balos dumával való hitegetésével szerezték meg, azaz hazudtak, mint a fürdős kurvák!
  Én egyet sem sajnálok közülük, és nem vagyok hajlandó vigasztalni, mert a felnőtt életemnek előre láthatóan jó néhány évét cseszik el! Az még hagyján: de tönkre teszik az országot gazdaságilag, erkölcsileg. mentálisan és minden lehetséges módon.

 9. Beidézném ezt a tíz évvel ezelőtti vitát: http://www.freeweb.hu/eszmelet/54/szalai54.html

 10. Mennyire igaz! Bizony a FIDESZ nevű magánvállalkozás fogságából nagyon nehéz szabadulni.
  Én azonban már meg is feleltem a szerző felhivásának, mert egy fityiszes, igaz csak ágyútöltelék, polgártársamat már megvigasztaltam. Az illető anno egyszer kijelentette nekem -természetesen előtte előbb, vastagon lekommunistázott-, hogy “Egy ilyen hernyó, mint Gyurcsány, ne vezesse az országot!” Szegény rokkantnyugdijas, akinek még több, mint öt éve van a tényleges nyugdijig. Most, fülkeforradalmi mámorából ébredve, ijedt arccal kérdezett, hogy akkor most mi van? “Nem kell besz………..ni, ez a legújabb hülyeség csak a komcsi rokkantakra vonatkozik, a fityiszesekre nem”-mondtam neki tényleg vigasztalásúl. Láttam azonban a szemén, hogy ismét nem hisz nekem, mint anno…………

 11. A napokban, utazás közben gondolkoztam azon, mit mondanék, ha – mondjuk – a focikirály – mellettem omlana össze. Mert “hogyan mondjam el neked, amit nem lehet?”, “mert úgysem értenéd!”!!
  És nálam ne sírjon se ő, se más, mert “sírni csak a győztesnek szabad!”

 12. Pazarság! Nem is hittem volna, hogy van ennyi vér Para pucájában. Respect!

 13. Csipem a dumád, azt gondolom, hogy egy para-normális jelenség vagy.
  De az emberek nem mindegyike úgy mondanám: kevesen bírják meghallani a para jelenségek között a normálist.
  Hát normális ez??
  Azt áruld már el mint jövőbe látó, meddig tart még a szürke hályog vagy a nagyothallás.
  Néha hangokat hallok amikor olvaslak, nem tudom ez mellékhatás vagy normális? :)

 14. Úgy megfelelni egy országnak, hogy közben a lakosság nagyobbik részét eltapossák, mint a cigarettacsikket, nem lehet.
  Ennek belátásához elég lenne a józanparaszti ész.

  Amúgy meg vígasztalja őket a hóhér.
  Vagy menjenek sírni a jó édes anyjukhoz.

 15. Ez fantasztikus.Végre valaki aki észrevette az érem másik oldalát is.Remek.Gratula.

 16. A irás nagyon szuper Para. Köszi. Én kekeccel nagyon egyetértek Nincs bocsánat a bűnükre. És remélem nem is lesz.

 17. Fantasztikusan jó írás, jellemző PKI-re. Apropó: miért nem olvasom mostanában a magyar sajtóban?
  A témához: testközelben élek egy elvakult fideszessel. Nem parázik az orbáni mondatok után, nem kell neki minden reggel megmondani az irányt. Tudja. És egyedül ő tudja. Minden érv lepattan róla: “komcsinak születtél, az is maradsz.” Ja, meg még hazaáruló, mert azt mertem mondani, hogy először is ember vagyok, másodsorban európai és csak harmadjára magyar. Krónikus kisebbrendűségi érzéssel küzd, pedig sokkal sikeresebb életútja volt, mint nekem (mindketten már túl az összes korhatáron, hatvanasok), legalábbis az átkosban szerzett kitüntetései alapján. Kiemelkedően jól keresett, egészen a rendszerváltásig. Aztán a rendszerváltó buzgalom gyakorlatilag lenullázta az egész iparágat, pedig Magyarország legfontosabb természeti kincséről van szó (mélyfúró volt, 1500-2000 méteres mélységből hozták fel a termálvizet. ). Neki teljesen hitelesnek hangzik, hogy “tönkretették az országot”. Éppen úgy, mint ahogyan a valaha sikeres magyar mezőgazdaságból jól élők hiszik: hogy minden milyen jó volt, csak jöttek a… És képtelenek belegondolni, hogy mi volt az alapja annak a régi sikernek, és talán tenni kellett volna azért, hogy másképpen legyenek sikeresek. Tudom, mert próbáltam erről beszélni, a válasz, mint fent…
  A frusztláltságon (jól írtam?) kívül a másik jellemzője az SI faktor (Sárga Irigység). Irigyli a bátyját, hogy miért van párhavonta új autója (azért, mert tönkrement vállalkozó, és mindig elviszik a ki nem fizetett autóit, amit aztán jó drágán elcserél egy másikra), holott az időnként a mi nyugdíjunkból kér pár tízezret, hogy ne kapcsolják ki a gázt. Irigyli a volt sógornőjét, hogy az milyen jól él, irigyli a Napot a munkanélkülitől, és nem érti, hogy manapság nem olyan egyszerű munkát találni, mint régen. Neki rég várt mennyei szózat, ha OV azt mondja: rend lesz, nem lesz összevissza beszéd, nem lesz hajléktalan az utcán, a “MAGYAR” meg lesz becsülve, mert a “MAGYAR” becsületes, dologszerető, élelmes ember. Na, ilyen a fidesz szavazó. (És akkor még nem is beszéltem azokról, akiknek az egyház is bejátszik – nem a vallás, csak az egyház, főként a katolikus.)
  Azok a lappadt aktatáskás emberek, akikről PKI beszél vannak pár százezren minden kurzusban. Azok a szavazók meg, akikről én beszélek több milliónyian vannak.
  Most nem jó Magyarországon élni, de az ember a hazájától nem válik meg csak azért, mert éppen elbitangolt a normális útról. Meg kell próbálni visszatéríteni.

 18. Kekecnek van igaza ! Bunkóbbak ezek annál, hogy bármiféle lelkiismeret furdalásuk legyen. Jól össze lettek válogatva…

 19. csupati jános

  Szép

 20. Para! Én azt mondom, hogy szabadítsa ki őket a bánat. Csak takarodjanak el minél előbb, mert az ország és a zemberek látják a kárát.

 21. Hajléktalan már egyre kevesebb van, legalábbis ott, ahol nem fest jól a jelenlétük. Ettől persze még vannak. Ezen az elven akár deportálni is lehetne mindenkit, aki nem felel meg az általuk Magyarnak v. Nemzetinek nevezett kategóriába.

 22. Imádom! Nem ezt az írást, általában az egész oldalt! Innen Magyarországból, vagy még Magyar Köztársaságból egyrészt érdekes, amit rólunk írnak magyarok, másrészt megdöbbentő, hogy ezt meg lehet írni. Ott. Amerika messze van, de így nagyon közel. Köszönöm!

 23. Abban biztos vagyok, hogy hit, remény, szeretet, de minimum empátia és tolerancia több szorult az írással rokonszenvezőkbe, mint a fideszesekbe, ez azonban nem elég. Mi van, ha nem olyan elesettek, és mi esünk el – egy időre, mennyire? Utálom, ha kényszerítenek.

 24. A térdem helyett inkább karóra ültetném őket.
  És persze köszönetet sem várnék.

 25. Hááát… érdekes elképzelés: térdemre ültetni egy fideszes futóbolondot… Tessék mondani, nem veszélyes ez? Tutira nem fertőz? Mert én úgy látom, hogy az orbánizmus jobban el van terjedve Magyarországon, mint a hüvelygomba

Írja meg véleményét!