AMERIKAI
"Homework Help Live Free"
Tamás Gáspár Miklós

Csaba László, közgazdász fogalmazta meg (bocsánat, ha pontatlanul idézem, de sehol sem találtam meg az eredetit), hogy a Fidesz lélekben örökre ellenzékben marad, és ezen – teszem hozzá én – nem segít a kétharmados győzelem, Orbán Viktor császárrá választása vagy az ország Fideszland-re történő átkeresztelése sem, ezen nem segít semmi, csak a pszichológus, de arra nincs igény.

Így vannak bedrótozva a csávók, például folyamatosan interpellálnak az Országgyűlésben, ami tipikus ellenzéki jog és feladat, mert az nagyon hülyén veszi ki magát, amikor egy kormánypárti képviselő vehemensen megkérdezi saját miniszterét, hogy akkor ez most így rendben lesz-e, mire a miniszter azt válaszolja, hogy bizony rendben lesz, hacsak a gonosz szocialisták múltban elkövetett rettenetes bűnei meg nem akadályozzák a jóra törő kormányt.

Ezt a módszert még 1998-ban találta fel a magát következetesen és tévesen polgárinak nevező párt, de persze 2002 után a szocialisták is átvették, nehogy már lemaradjanak ízléstelenségben és primitívségben.

Most éppen azt kérdezte a Fidesz magától, hogy akkor mi is lesz ezekkel a magánvállalatokkal, ahol a „mindenki jól jár” becenevű egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése után mégis akadtak olyanok, akik egyáltalán nem jártak jól, mert csökkent a fizetésük, ahelyett hogy legalább maradt volna, ami egyébként az infláció természetét ismerve és számolva a multikat, bankokat és telekommunikációs cégeket büntető adók leszivárgási együtthatójával, ugyancsak csökkenés lett volna, de legalább nem nettó, mert így nagyon nem stimmel a bevezetéskor hangoztatott hazugság.

Rogán Antal adta elő a kérdést, és kapott rá valami válaszfélét is, ami tulajdonképpen teljesen lényegtelen, ám interpellációjába beleszőtt egy megjegyzést, amitől kiegyenesedett a pizzai torony, mert azt állította, hogy munkaadónak és munkavállalónak ugyanaz az érdeke.

Nem vagyok a marxista közgazdaság-filozófia elkötelezett híve, de húsz év gyakorlati kapitalizmus után ekkora baromságot csak az állíthat, aki életében sohasem dolgozott, vagy tanulmányi befejeztével azonnal politikusnak állt, mivel nincs olyan földrész, ország vagy kínai kiemelt kísérleti gazdasági övezet, ahol a munkás és tulajdonos érdeke egyezik, még ha vannak is apróbb közös pontok, mint például, hogy a munkás ne dögöljön bele a munkába, mert akkor nem tud dolgozni, vagy legyen mit ennie, hogy többet tudjon dolgozni. Ezen túlmenően nincs semmi közös az elképzeléseikben, mert a munkás sok pénzt akar a munkájáért, a tulajdonos pedig hasznot akar, de sokat, lehetőleg annyit, amennyit képes kicsikarni a fentebb felvázolt negatív következmények nélkül.

A válasz arról szólt, hogy a kormány ugyan egyáltalán nem szúrta el az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetését, de a gonosz tőkések (felelős munkaadók) nem voltak hajlandóak megfogadni azon ajánlását, hogy emelje már meg a munkások bérét annyival, hogy ne járjanak rosszabbul.

Még sohasem volt multinacionális vállalatom, de megpróbálom elképzelni, hogy egy kormány nekem azt ajánlja, hogy emeljem már meg a munkásaim bérét, mert elszámolta magát a személyi jövedelemadó kiszámolásakor, cserében pedig elenged némi társasági adót, viszont rám húz egy brutális büntetőadót.

Nem kell matematikusnak lenni ahhoz, hogy érezzük, itt valami nem stimmel, a nagy cégeknél viszont ülnek matematikusok, esetleg több is, és úgy röhögik ki a kormányt, hogy napokig visszhangzik a Parlament összes folyosója.

Hallom, ahogy a nagytőkések összeröffennek este a megszokott éttermükben, és egymás combját csapkodva mesélik a jobbnál jobb részleteket: „te és az megvan, amikor az az idióta államtitkár az ajánlotta, hogy emeljünk fizetést?! Muhaha!”

A probléma az lehet – fejtegette tovább az államtitkár –, hogy az ajánlás, amire természetesen a munkaadók rábólintottak (mibe kerül nekik bármire is rábólintani, amíg törvény vagy szerződés nem kötelezi őket), az egész évre vonatkozik, a nettó bércsökkenés már az első hónapban jelentkezett, azaz ha bármelyik vállalat is úgy dönt, hogy elfogadja a kormány ajánlását, azt leghamarabb december 31-én teszi meg, a munkás pedig addig szívni fog.

Nagyszerű viszont, folytatnám az érvelést, hogy a közszférában ez egészen máshogy van, mert ott már rögtön megérkezett a kompenzáció, így a köztisztviselők már januártól pont olyan rosszul járnak, mint tavaly, semmivel sem rosszabbul, ezt a kormány garantálja.

…és mindezt hosszú perceken keresztül, komoly pofával, bele a kamerákba, annak biztos tudatában, hogy képernyő másik oldalán hibbantak ülnek, meg egyébként is, ki néz hétfő kora délután parlamenti közvetítést, hiszen akkor éppen robotolnak azok a minimálbéresek, akikről szó van, aztán majd a főnök elmondja nekik másnap reggel, hogy így jártak, ezt dobta nekik a gép, mert (a) munkásnak nem több a bére, mint amit maga kicsikart, levesre telik és kenyérre s fröccsre, hogy csináljon ricsajt. Az ország nem kérdi, mivégre engedik meggyűlni a bajt s mért nem a munkás védelmére gyámolítják a gyáripart – és ezt nem Tamás Gáspár Miklós írta, jegyzem meg Rogán Antal kedvéért.

14 Comments

14 Reader’s Comments

 1. Nyul György

  Az a piszkos tőkés nem hallgat NagyVezérünk útmutatásaira! De rettegjen mert a fidesznek vannak elképzelései, (Úgy hallottam ez is elhangzott.)
  Kapott néhány alamizsnafillért a társasági adó csökkentéséből. Van miből béremelést adni a dolgozóknak. Ha hülye lenne,mint aki biztatja. Ő amit nyert, nem munkabérkiegészítésre, hanem fejlesztésre kivánja fordítani.(Erről is szólt egy iránymutatás.) És igaza van! Az adórendszert nem ő változtatta meg.
  Felelőtlen politikusok, felelősség nélküli pártkatona képviselők tették ilyenné, .
  A tőkés célja a profit növelése, nem a szociális gondok kezelése. Ez a kepitelizmus.
  Akiknek a dolguk lenne a munkások védelme, a tohonya szakszervezetek pedig hallgatnak. A nép meg bambán tűr. Még nem ismerte fel ki az ellensége. Kinek adott szinte korlátlan hatalmat. Még nem lázad fel. És amig nem fog, addig “itt töpreng az éj nagy odva mélyén: a nemzeti nyomor.”

 2. SzentEltvíz

  Ez így van, erre már én is rájöttem, Csaba László nélkül is, miszerint Orbán Viktor (alias FIDESZ) örökre ellenzéki volt van és lesz, mert Viktor egy tipikus bozótharcos típus, aki állandó forradalmi hevületben és hitben él, létezik, amióta életét kockáztatva hóvirágot vitt a Petőfi-szobor talapzatához.

 3. NagyvagyPara :-)

 4. Gregory Blunder

  Imre! Ez nagyon jó írás!

 5. Csaba László, Rogán, TGM és József Attila egy írásban, értem én. Na de ki az a József Attila? Valami jobbikos?

 6. Kíváncsi lennék a CBA-nál, OTP.-nél és Széles cégeinél hány százalék volt az emelés jan.1.-én?

 7. Nemety Laszlo

  Bravo!
  (Kiveve a pizzai torony gephibat, de talan vicc volt

 8. A kormány azt ígérte, hogy az egykulcsos adó miatt senkinek sem lesz kevesebb a fizetése.
  Az idióta röhögcsélés és az esztelen rinyálás helyett kőkeményen be kell hajtani ezt az ígéretet. Meg kell mutatni, hogy hol, kinek és mennyivel lett kevesebb a fizetése, és nagyon konkrét módon maradni kell a témán.
  “szomoru”-val együtt én is kíváncsi vagyok az emelésre, gondolom, hogy nem vagyunk egyedül. Nézzen utána valaki, pl. egy ellenzéki politikus vagy egy újságíró, és közölje az eredményt – függetlenül attól, hogy az kinek milyen (pre) koncepcióját támogatja.

 9. Nagyon jó a cikk.
  Vérforraló hogy hepciáskodva akarják megvédeni a kiskeresetüeket az ÁLTALUK HOZOTT törvény hatásától!!!!!!!!
  MEGALÁZÓ hogy havi százezrekkel többet keresők harcolnak a kiskeresetü nyomorult pár ezer forintjáért…………amikor igy akarták nyilván!!!
  (adóról szólva nehéz számok nélkül és zsebbenturkálás nélkül beszélni ha nem is elegáns)

 10. A harc, puskapor, tarkón lihegés ment de békében épitkezni kormányozni ZÉRO!

 11. Hőbörögni, hőzöngeni, asztalt verni mindig is egyszerűbb volt, mint úgy tenni a dolgunkat, hogy abból legyen is valami.
  Most még csak a kommunista állami bérszabályozást vezetik be.
  Jövő évben törvénybe iktatják, hogy a jobb oldali (Fidesz-Jobbik) rendezvényeken megengedett, sőt elvárt a kordonbontás, és az utcakővel való dobálózás.
  Majd jön a magántulajdon államosítása.
  2013 decemberében pedig Viktátort Viktória ország királyává koronázzák a Duna jegén.
  Mert törvénybe iktatják, hogy december hónapban a Dunának igenis teljes keresztmetszetben be kell fagynia.
  Ha pedig a Duna nem tartja be a törvényt, ráküldenek egy átfagyáskommandót, egy vizsgálóbizottságot, és ha kell, akkor a kommandó kikényszeríti a fagyást.

 12. Hogy tudnék röhögni, ha nem Abszurdisztánban élnék!

 13. joe calzaghi

  Ez az írás is olyan magas színvonalú, amilyet mindig kapok Tőled!Ebben a sz@r helyzetben is meg tudsz nevettetni!

 14. Hogy en milyen jpl tettem, hogy eljottem abbol az orszagbol. Bar az is igaz, hogy ezert a Fidesznek kell halasnak lennem, nelkuluk nem sikerult volna uj eletet kezdenem 50 evesen a rohado kapitalizmusban.

Írja meg véleményét!